Daar komen een aantal aspecten bij kijken. 

  • Veiligheid
  • Betrouwbaarheid
  • Performance

De eerste is voor de hand liggend: Hoe veilig is mijn data bij een andere organisatie? In Nederland werken we met ISO-certificeringen. Een organisatie kan ISO 27001 gecertificeerd zijn. Daarmee is aangetoond dat de processen in deze organisatie goed letten op de informatieveiligheid. 

Het gaat dus om hoe veilig de informatie is en de veiligheid van het datacenter, die de data opslaat. De ISO certificeren toont aan dat het vrijwel onmogelijk is om bij de data van je organisatie te komen, in dat externe data center. Daarbij gaat het niet alleen om online bij de data komen, maar ook de fysieke beveiliging. Er kan dus niemand bij de serverruimte of hier toegang toe krijgen. Naast die veiligheid is het ook belangrijk dat het systeem altijd werkt en robuust is. Er dienen ook genoeg servers te zijn voor de capaciteit en als eventuele back up. 

De beveiliging van het systeem is niet alles, het gaat ook om de eindgebruiker. Hoe veilig gaat de eindgebruiker met het systeem om? Er zijn natuurlijk verschillende manieren om het systeem te beschermen, met een gebruikersnaam, wachtwoord of twee-staps-verificatie, maar het systeem moet wel bruikbaar blijven voor de doelgroep. Een goede vergaderoplossing is veilig, betrouwbaar en heeft een goede performance.

Martin Sterenberg

Martin Sterenberg is Development Manager bij iBabs, en sinds de eerste versies van de software betrokken met digitaal vergaderen.