Soms zijn er dingen die je wil bereiken en is er iets wat je tegenhoudt. Hoe kom je daar dan doorheen, dat is waar we het over gaan hebben in deze module.

Dit noemen we ook wel de glazenwand. Denk is even terug aan een moment dat je een keuze moest maken en dat je wist: ‘’ik weet dat ik een stap moet zetten, maar ik weet niet of ik het durf.’’

Misschien was dat wel om:

  • Een baan aan te nemen of om een baan ooit op te zeggen
  • Iemand verkering te vragen of ten huwelijk te vragen

Het kan zomaar zijn dat je bij het maken van een grote keus tegen een soort glazenwand oploopt. Je weet dat er aan de andere kant van die glazenwand een belofte is, dit is waar je naar toe wilt en hebt hier een helder beeld van. Toch blijf je aan de voorkant, bij die glazenwand, ergens hangen. De meeste mensen vragen dan anderen om advies, omdat ze wel weten wat ze moeten doen, maar dit eigenlijk niet durven. Deze mensen hebben een conflict tussen hoofd en hart. 

Herken je dit? Hoe lang sta jij al voor die glazenwand? Hoe lang weet je al dat je een keuze moet maken, maar doe je dit niet?

De enige manier om de glazenwand te doorbreken is vertrouwen dat de wand verdwijnt, zodra je een stap zet. Haal diep adem en zet een stap. Op het moment dat je de stap zet, zal je merken dat de glazenwand verdwijnt en dat het zetten van die stap toch niet zo moeilijk was. Het moment dat je leven veranderd, is het moment dat je stopt met vragen “hoe snel kan ik ergens komen?” en begint met vragen “hoe ver kan ik komen?’’. Elke keer weer de kwetsbaarheid van die glazenwand opzoeken en in vertrouwen een stap vooruit zetten.

Opdracht: Pak een pen en papier en teken een rechthoek met daarin een aantal hokjes. In een hokje zet je ‘A’ en in een hokje zet je ‘B’. Teken hierna nog twee hokjes en zet in een hokje ‘A’ en in de andere ‘B’. Teken aan iedere verticaal zijkant van de rechthoek nog een hokje met daarin de letter ‘C’. Dit is een metafoor voor de glazenwand. Is het mogelijk om A te verbinden met A, B te verbinden met B en C te verbinden met C, zonder dat de lijnen elkaar kruisen en zonder dat je buiten de kaders gaat of door een ander hokje heen?

Bart van den Belt

Bart van den Belt is oprichter van de Zakelijk Succes Groep en auteur van diverse boeken over ondernemerschap en persoonlijke groei.