Hoe zorg je in de praktijk voor verandering? Dit leggen we in deze module uit aan de hand van de Pyramide van Bateson. Deze Pyramide legt heel eenvoudig uit waar gedrag vandaan komt en waarom het moeilijk is om je gedrag te veranderen.

In een eerdere module heb je voor jezelf al opgeschreven wat je wil bereiken. Hoe kan het dat sommige mensen wel bereiken wat ze willen en anderen niet? Dat komt doordat je je in een bepaalde omgeving bevindt. Jouw omgevingsfactoren zijn heel erg bepalend voor de keuzes die je maakt, simpelweg omdat je wordt beïnvloed door factoren om je heen. De sociale omgeving is de meest bepalende factor of je wel niet bereikt wat je wil. Toch kan je je omgeving niet de schuld geven van wat je doet en bereikt. Want je omgeving heeft invloed op je gedrag, maar het blijft altijd jouw gedrag. 

Klopt het dat om je resultaten te behalen en om je dromen uit te laten komen, dat er effectief gedrag is en ineffectief gedrag? Kijk even terug naar wat je eerder hebt genoteerd. Zijn er dingen die effectief zijn om je gewenste resultaat te behalen? De vraag is: Is de gedragsstrategie die je kiest, ook effectief om te bereiken wat je wil?

Daarom is het belangrijk om te investeren in kennis en kunde. Bij een module zoals deze, krijg je handvatten om dingen anders aan te pakken en je situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Heb je al manieren om je droom te realiseren en weet je wat je moet doen? Als je hier geen antwoord op hebt, dien je je te verdiepen in een passende gedragsstrategie. 

Hoe kan het nou dat we weten wat we moeten doen, maar het niet doen? Dit komt door je overtuigingen. Waar geloof je in? Wat jij gelooft, bepaalt welke kennis en kunde je toepast in je leven, bepaalt of je effectief gedrag laat zien of je met gelijkgestemden omgaat en bepaalt je resultaat. De reden dat je bent waar je nu bent, komt doordat je bepaalde belemmerende overtuigingen hebt over verandering. Als je niet duidelijk hebt wat die overtuigingen zijn, zal je ook geen verandering ondergaan. 

Hoe kan het nou dat je weet dat je dingen kan veranderen, maar het ergens nog niet gelooft en het ook niet zo belangrijk vindt om je overtuigingen los te laten. Dat komt door je waarden. Je waarden geven aan wat je belangrijk vindt in het leven. Je overtuigingen houdt de waarde “het is goed zo” in stand. Het is natuurlijk ook goed zo, maar wel als dit een bewuste keuze is.

Wat heb je hier te doen? Dat is je missie, oftewel je identiteit. Is er iets dat groter is dan jezelf, waar je voor wil gaan? Dit kan een drijfveer worden voor alles wat je belangrijk vindt. Jouw zelfbeeld bepaalt wat je belangrijk vindt, wat je belangrijk vindt ondersteun je met datgene waar je in gelooft, waar je in gelooft zorgt ervoor dat je de kennis en kunde gebruikt, bepaalt je gedrag, bepaalt de mensen die je opzoekt en bepaalt je resultaat.

Bart van den Belt

Bart van den Belt is oprichter van de Zakelijk Succes Groep en auteur van diverse boeken over ondernemerschap en persoonlijke groei.