Assertiviteit is opkomen voor jezelf met behoud van een relatie. We zeggen vaak ‘ja’ tegen dingen die we eigenlijk niet willen doen. Waarom is het toch zo moeilijk om voor jezelf op te komen? We willen de ander niet kwetsen, je wilt aardig gevonden worden of je bent bang dat je de relatie verstoort. Besef dat als je ‘ja’ zegt tegen de een, je ‘nee’ zegt tegen jezelf. 

Wat zijn dan de regels voor assertiviteit? 

  • Snap wat de ander wil en waarom dat belangrijk is (toon begrip)
  • Daarna zeg je wat jij wil, en geef je hooguit 1 reden 
  • Vervolgens vang je de reactie op, benoem je de emotie die je ziet en je legt het niet nog een keer uit.

Hoe had je toch ‘nee’ kunnen zeggen met behoud van de relatie?

Stel je voor, je leidinggevende belt op zondagavond en vraagt ‘’zou je morgen alsjeblieft willen komen werken?’’  Op deze vraag kan je het beste antwoorden met: “wat vervelend dat er een onderbezetting is. Alleen kan ik je morgen helaas niet helpen, want ik heb andere plannen”. Laat hierna een stilte vallen, zodat je leidinggevende hierop kan reageren. Je leidinggevende zal waarschijnlijk reageren met: ‘’wat jammer dat je niet kan helpen, want we hebben een groot probleem’’. Vang deze reactie weer op met “Ik snap dat je teleurgesteld bent en het gaat me deze keer niet lukken, maar wellicht de volgende keer wel’’. Op deze manier kan je nee zeggen en de relatie behouden, omdat je begrip hebt getoond voor het gevoel en voor het probleem.  

Heleen Valkema

Heleen Valkema is een doelgerichte trainer met een grote gedrevenheid om de beginnende en ervaren secretaresses in Nederland op een hoger niveau te brengen. Heleen is oprichter van Secretarial Services. En verkozen op Springest verkozen tot Beste opleider van Nederland In 2017 en 2020.